OSASTON SÄÄNNÖT 

Yhdistyksen nimi on Freelancemuusikot ry, ja se on valtakunnallinen yhdistys. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.
Yhdistys, jota jäljempänä nimitetään osastoksi, kuuluu jäsenenä Suomen Muusikkojen Liitto ry -nimiseen yhdistykseen, jota jäljempänä kutsutaan liitoksi.

Osaston tarkoituksena on edistää jäsentensä työn tekemisen ehtoja, edellytyksiä ja olosuhteita sekä sosiaaliturvaa. Osaston tarkoituksena on myös vaalia/edistää jäsenistönsä ammatillisia valmiuksia ja yhteisöllisyyttä.

Tarkoitus toteutetaan:
- edistämällä osaston toimintapiiriin kuuluvien muusikkojen, laulajien tai näihin verrattavissa tai läheisesti liittyvissä ammateissa työskentelevien yhteenliittymistä;
- työskentelemällä yhteistoiminnassa toisten liittoon kuuluvien osastojen ja niiden jäsenten kanssa;
- järjestämällä osaston ja liiton tarkoitusperiä tukevia tapahtumia, kokouksia sekä koulutus- ja neuvottelutilaisuuksia;
- valvomalla liiton solmimien palkka- ja työehtosopimusten sekä muiden liiton kollektiivisopimusten ja määräysten noudattamista;
- hankkimalla osaston toiminnan tukemiseksi varoja järjestämällä illanviettoja, huvitilaisuuksia, konsertteja ja näihin verrattavia tilaisuuksia;
- osasto on oikeutettu ottamaan vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä omistamaan kiinteistöjä ja arvopapereita.

Osaston varsinaiseksi jäseneksi voi osaston johtokunta hyväksyä muusikon, laulajan, tanssijan tai näihin läheisesti liittyvässä ammatissa palkansaaja- tai yrittäjäasemassa toimivan sekä tällaiseen ammattiin opiskelevan henkilön.
Osaston jäsenet eivät saa olla henkilökohtaisten sitoumusten tai muiden syiden vuoksi estyneitä noudatta- masta liiton sääntöjä, päätöksiä, työehtosopimuksia ja palkkahinnoitteluja.
Osaston jäsenten tulee sitoutua noudattamaan osaston kokousten ja johtokunnan sekä liiton toimielinten päätöksiä sekä liiton antamia ohje- ja järjestyssääntöjä.

Osaston kunniajäseneksi voidaan johtokunnan ehdotuksesta kutsua henkilöitä, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet osaston tarkoituksen toteuttamiseksi. Perusteltu ehdotus on jätettävä osaston vuosikokouksen ratkaistavaksi.

Osaston kannattajajäseneksi voi osaston johtokunta hyväksyä määräämästään vuosimaksusta yksityisiä henkilöitä ja oikeuskelpoisia yhteisöjä.
Kannattajajäsenillä ei ole osaston kokouksissa äänivaltaa.

Jäsenellä on oikeus erota osastosta ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta osaston kokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi. Jäsensuhde lakkaa sen kalenterikuukauden lopussa, jonka kuluessa erosta on ilmoitettu osastolle.

Johtokunta voi erottaa osaston jäsenen, jos todistettavasti havaitaan, että tämä osallistuu liittoa tai osastoa vastaan kohdistettuun toimintaan tai kiertää liiton palkka-, työsopimus- tai muita määräyksiä.
Johtokunta voi erottaa jäsenen osastosta, jos tämä on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta kuuden kuukauden ajalta eikä kuukauden kuluttua muistutuksesta huolimatta niitä suorita.
Erotettu jäsen voidaan ottaa takaisin osaston jäsenyyteen mahdollisten jäsenmaksusaatavien tultua suorite- tuksi.

Osaston toimielimet ovat osaston kokous ja johtokunta.

Osaston varsinaisia kokouksia ovat vuosikokous, joka pidetään helmi-maaliskuussa ja syyskokous, joka pidetään loka-marraskuussa johtokunnan määräämänä aikana ja paikassa.
Ylimääräinen kokous pidetään, milloin osaston johtokunta katsoo sen aiheelliseksi tai milloin vähintään yksi kymmenesosa äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti nimetyn asian käsittelyä varten johtokunnalta pyytää. Kokous on pidettävä kuukauden kuluessa siitä, kun johtokunta on saanut asiasta tiedon.

10 § Kutsu osaston kokouksiin on julkaistava vähintään 7 päivää ennen kokousta syyskokouksen määräämässä lehdessä tai ilmoitettava siitä kirjeitse tai sähköisesti osaston jäsenille.
Yhdistyslain 23 §:ssä mainituista asioista ei voida päättää, ellei niistä ole kokouskutsussa mainittu.

11 § Asioista, joita jäsenet haluavat osaston kokouksiin käsiteltäviksi, on toimitettava kirjallinen esitys johtokunnalle vähintään 4 viikkoa ennen kunkin kokouksen aikaisinta mahdollista kokoontumisaikaa. Muuten voidaan asia ottaa kokouksessa käsiteltäväksi ja päätettäväksi vain siinä tapauksessa, että osaston johtokunta tekee siitä perustellun esityksen, ja että erimielisyyden sattuessa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) äänestykseen osallistuneista sitä kannattaa.

12 § Äänestys osaston kokouksessa on avoin, ellei suljettua äänestystä pyydetä. Äänestyksessä ratkaisee yksinkertainen äänten enemmistö, ellei näissä säännöissä toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa ja suljetuissa äänestyksissä kuitenkin arpa.

13 § Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä muut tarvittavat toimihenkilöt,
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus, - hyväksytään kokouksen työjärjestys,
- esitetään johtokunnan vuosikertomus edelliseltä toimikaudelta, tilinpäätös ja toiminnan/tilintarkastajan lausunto,
- vahvistetaan tuloslaskelma ja tase,
- päätetään niistä toimenpiteistä, joihin vahvistetun taseen mukainen ylijäämä tai alijäämä antaa aihetta, - päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille,
- valitaan tarvittaessa osaston edustajat liiton kokouksiin ja ehdokkaat liiton toimielimiin,
- käsitellään muut kokoukselle esitetyt asiat.

14 § Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkistajaa sekä muut tarvittavat toimihenkilöt,
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus,
- hyväksytään kokouksen työjärjestys,
- päätetään varsinaisen jäsenen ja kunniajäsenen osastolle suoritettavan jäsenmaksun suuruudesta, johtokun- nan esittämän toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvion hyväksymisestä sekä määrätään toimihenkilöiden palkkioiden suuruus,
- vahvistetaan johtokunnan jäsenten lukumäärä,
- valitaan johtokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä johtokunnan muut jäsenet erovuoroisten tilalle,
- valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja, tai tilintarkastuslain edellyttäessä tilintarkastaja ja varatilintarkastaja,
- valitaan tarpeelliset valio- ja toimikunnat sekä toimihenkilöt,
- valitaan tarvittaessa osaston edustajat liiton kokouksiin ja ehdokkaat liiton toimielimiin, - määrätään lehti, missä kokouskutsut julkaistaan,
- käsitellään muut kokoukselle esitetyt asiat.

15 § Osaston johtokunta valitaan syyskokouksessa. Sen muodostavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, jotka valitaan vuodeksi kerrallaan sekä neljä tai kuusi muuta jäsentä, jotka valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja joista joka vuosi eroaa puolet. Ensimmäisenä vuotena määrää erovuoroisuuden arpa. Johtokunnan toimikausi on kalenterivuosi.
Johtokunta valitsee vuodeksi kerrallaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarpeelliset toimihenkilöt. Johtokunta voi päättää osaston omaisuuden ostamisesta, myymisestä, vaihtamisesta ja kiinnittämisestä.

16 § Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta heidän katsoessaan sen tarpeelliseksi tai kahden johtokunnan jäsenen sitä pyytäessä. Johtokunta on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet jäsenistä, joista ainakin yhden pitää olla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä.
Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

17 § Osaston nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri, kaksi aina yhdessä taikka johtokunnan valitsemat henkilöt, kukin yksin.

18 § Johtokunta on vastuussa osaston varojen hoidosta. Osaston sijoitusomaisuus on sijoitettava huolellisesti tuloa tuottavalla tavalla.

19 § Osaston jäsen on vapautettu liitolle ja osastolle suoritettavista jäsenmaksuista siksi ajaksi, jonka hän on suo- rittamassa asevelvollisuutta tai äitiys- ja vanhempainlomalla, kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi. Jäsenmaksuja ei myöskään peritä liiton kunniajäseneltä eikä jäseneltä, joka 31.12.1994 mennessä on saavuttanut vapaajäsenyyden.

20 § Osaston tilit päätetään kalenterivuosittain. Toiminnan/tilintarkastajan tulee antaa tarkastuksestaan vuosikokoukselle osoitettu lausuntonsa viimeistään 2 viikkoa ennen kokousta.

21 § Päätös liitosta eroamisesta samoin kuin osaston purkamisesta on tehtävä kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä annetuista äänistä kahdessa perättäisessä kokouksessa, joiden väli on vähintään yksi kuukausi.
Osaston varat saadaan tällöin käyttää ainoastaan osaston tarkoitusperien toteuttamiseen osaston viimeisen kokouksen päättämällä tavalla.

22 § Osaston sääntöjen muuttamisesta voidaan päättää ainoastaan vuosikokouksessa. Päätös on alistettava liiton hallituksen hyväksyttäväksi.

23 § Näiden sääntöjen tulkitsemisesta johtuvat erimielisyydet ratkaisee johtokunta, jonka päätöksestä voidaan kuukauden kuluessa vedota liiton hallitukseen.

 Suomen Muusikkojen Liitto ry